Olimpik Yaylar : Klasik Yaylar ve Makaralı Yaylar olarak 2 türdür. Her iki türe ait olimpik yarışmalar yapılmaktadır. 

Klasik yayların eğitim/başlangıç yayı olan ucuz modelleri de vardır. Yeni başlayanlar bu tür yaylarda eğitim görür, sonra çekiş güçlerine göre uygun olan bir üst düzey yay modeline geçerler. Makaralı yaylar amaç olarak AV için üretilmiş yaylardır ancak okçuluk  sporu için de kullanılır hale gelmişlerdir. 

Geleneksel Yaylar : Organik Yaylar, Sentetik Yaylar ve Lamine Yaylar olarak 3 ana kategoridedirler.

Organik Yay diğerlerinden ayrılır. Organik Yay'dan bahsetmek için, üretim sürecinde gerçekten tüm bileşimlerinin organik olarak kullanılması gerekir. Aksi halde söz konusu yay, Organik olmayacaktır. Çünkü bir organik yay; ağaç/boynuz/tendon/balık tutkalı malzeme bileşimi ile üretilmektedir ve bu malzemelerin hepsi de organik/biyolojik formlardır. Gerçek bir Organik Yay'ın üretim süreci en az 1 yıldır. Öncesine ait malzeme hazırlık süreci ise daha uzundur. Örneğin yay için kullanılacak uygun ağaç malzemenin 2-5 yıl gibi bir süre ile uygun ortamlarda dinlendirilmesine yönelik uygulamalar vardır. Bu nedenle de gerçek bir Organik Yay, ucuz değildir. Osmanlı, bu yaylara Mürekkeb Yay - yani birden fazla malzemeden üretilmiş yay demiştir. Bu yayların en büyük dezavantajı su'dur. Bu nedenle su, yağmur, nem/rutubet gibi ortamlardan korunması gerekir. Diğer dezavantajı aşırı sıcak havalarda, esneme yapar/gevşer, form bozukluğuna uğrar. Organik olduğu için, iklim/ortam şartlarından çabuk etkilenir. Bu tip yaylar, belirli zamanlarda Tımar denilen özel bakım ve ayar işlemlerine tabi tutulur.  

Sentetik Yay, sentetik malzeme denilen; reçine/epoksi, cam elyaf/fiberglas, karbon gibi organik olmayan malzemelerden üretilmiş yaylardır. Bu malzeme bileşimleri bir kalıba alınır/dökülür, bekletilir. Kalıp sonrası tesviyelenir, şekillendirilir, boyanır/cilalanır/deri kaplanır. Satışa hazır hale getirilir. Bu yaylar, diğer yaylara göre ucuz olabilir. Bu yaylar belirli bir hava sıcaklığı-soğukluğu şartlarından etkilenmez, sudan/yağmurdan etkilenmez. Bakım gerektirmez, uzun yıllar kullanılabilirler. Dezavantajları -kıyaslanan yaya göre-; aynı librede olmalarına rağmen kısmen atış hızı yönünden yavaş kalabilir, atış sonrası hand shock/kabza elinde titreme/vibrasyon fazla olabilir, yay ağır olabilir, atış konforu iyi hissettirmeyebilir. Bu dezavantajlar görecelidir, kıyaslanan yaya göre değerlendirmek gerekir. 

Lamine Yay, değişik ağaç türlerinden ince şeritler halinde kesilmiş ağaç parçalarının birbirine yapıştırılarak, kalıp içerisinde sıkıştırılması/laminasyon işlemine tabi tutulması ile üretilir. Böyle bir yay içinde 2-4 katman değişik ağaç türlerinden - Huş/Akça Ağaç, Porsuk Ağacı, Bambu Ağacı vb.- şeritler konulmuş olabilir. Yine ağaç şeritler yanı sıra yapıştırma esnasında cam elyaf/fiberglas malzeme/ reçine-epoksi malzeme/ dış bölümlerde karbon malzeme kullanılabilir. Lamine yaylar diğerlerine göre daha hafif ve daha hızlı olabilirler. Belirli bir atış konforu da sunarlar. Dezavantajları -kıyaslanan yaya göre-; fiyat yönünden daha pahalı olabilirler. Yay içinde organik malzeme bileşimi olduğu için belirli bir hava sıcaklığı-soğukluğu şartlarından etkilenirler. Örneğin çok sıcak hava şartlarında genleşme nedeniyle kurulu haldeki bir lamine yay, esnekliği arttığı için form/libre kaybı yaşayabilir. Bu nedenle sıcak havalarda güneş altında, araba içlerinde ya da kalorifer/soba yakınlarında bekletilmezler. Yine soğuk havalarda genleşme nedeniyle zor kurulabilir, kurulurken kırılabilirler. Bu nedenle bu yaylar, ısı farklılığı olan yer transferlerinde  ortamın ısısına adapte olana kadar biraz bekletilir -örn. 10-15 dk.-, hemen kurulmaz-hemen atış yapılmaz. Bu yaylar kurulu halde de bırakılmaz, atış sonrası çözülür/kirişi çıkarılır/yasılır. 

Bir de Kompozit/Hibrit tür denilen yaylar da vardır ki  yukarıda belirtilen 3 ana türe ait malzeme bileşimlerinden en az iki türüne yönelik malzeme bileşimi ile üretilen  yaylar olarak karşımıza çıkmaktadır.  Öte yandan üreticiler kendi ürettikleri bu tür yaylara, değişik tanımlamalar yapabilmektedirler. Önemli olan, söz konusu yayın hangi malzeme bileşiminden üretildiğini anlayarak kategorize edilebilir olabileceğidir.